2. junij 2006

začetek novega obdobja v celjskem kajakaštvu. To noč je na Špici zgorela naša stara lesena čolnarna, ki je bila dom celjskih kajakašev od leta 1973 naprej. Zgorelo je vse, vseh 51 kajakov in kanujev, vsa kajakaška in tudi ostala oprema, tudi naši pokali in vsi dokumenti. Dobesedno smo se vzdignili iz pepela....

Odločili smo se da zgradimo novo, sodobno čolnarno. Za vso potrebno dokumentacijo in dovoljenja smo potrebovali skoraj dve leti. Ves ta čas smo zbirali potrebna finančna sredstva in tudi sklepali dogovore s številnimi sponzorji, donatorji in inštitucijami na občinski in državni ravni. Temeljni kamen za novo čolnarno smo položili na našem kresovanju 30. aprila 2008 ob pomoči našega župana Bojana Šrota. Junija 2008 smo začeli graditi sodobno, arhitektonsko in statično zelo zahtevno in v vsakem primeru unikatno čolnarno, ki sta jo zasnovala naša prijatelja arhitekta Matjaž Gril in Klavdij Kikelj. Zahtevne statične rešitve pa je uspešno rešil priznani strokovnjak iz tega področja Mišo Knežević. V treh letih smo postavili in dokončali unikatno zgradbo, ki stoji na sotočju Savinje in Ložnice na že stoletja imenovani celjski Špici. Čolnarna, ki je v celoti zgrajena iz armiranega betona, jekla in stekla ima skoraj 700m2 površine. V spodnjem delu se nahajajo velik hangar za čolne, garderobe s tuši in sanitarijami ter velika garaža. V osrednjem delu- to je prvo nadstropje se nahaja velika klubska soba, fitnes ter naša picerija in kavarna s kuhinjo in sanitarijami. V zgornjem delu pa sta še dve pisarni in kotlovnica z vso energetsko opremo. Na južnem delu se naslonjena na levi breg Savinje nahaja zunanja terasa s tribunami. Na urejenem in asfaltiranem dvorišču je prostora za 60 avtomobilov. Pred samo čolnarno na severnem delu se nahaja zunanji fitnes s sedmimi napravami in je na voljo vsem, ki obiščejo Špico in to brezplačno. Letos je bila urejena tudi javna razsvetljava ob pešpoti ob južnem delu čolnarne, z reflektorji ,ki osvetljujejo našo kajakaško progo na Savinji. V mesecu maju bo na travniku severno ob čolnarni zgrajeno še košarkarsko igrišče, sprehajalna pot ob Savinji pa bo dobila še asfaltno prevleko. Tako planiramo dokončno ureditev naše Špice letos poleti, s slavnostno otvoritvijo vseh omenjenih pridobitev na odprtem državnem članskem prvenstvu 4. oktobra letos.

 

V letu 2013 so bila izvedena tudi manjša dela na urejanju naše kajakaške proge na Savinji. Še vedno je to poligon za treninge in tekmovanja, ki je primeren za mlajše selekcije, na bolj zahtevno progo pa bomo morali zaenkrat žal še počakati. Naši kajakaši morajo na bolj zahtevne treninge potovati v Tacen ali pa Solkan oziroma v tujino. Klub temu smo v zadnjih letih vzgojili nov rod uspešnih kajakašev, ki posegajo po medaljah tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih v slalomu. Simon Brus je nedvomno največji celjski kajakaški talent, ki je osvojil že številne kolajne iz največjih tekmovanj, čeprav je star komaj 20 let. Po njegovih stopinjah stopata že Vid Karner in Martin Srabotnik pa tudi drugi mladi tekmovalci kažejo odlične rezultate v svojih starostnih kategorijah.

Pod strokovnim vodstvom trenerja prve ekipe Aleša Kudra in trenerja najmlajših Tomaža Javornika želimo v prihodnjih letih poseči še po medaljah z največjih tekmovanj v slalomu na divjih vodah.